“Undercover” Noordkaap Producties

Undercover met Alberto Stegeman

“Van Alberto naar Frans”

Door Kevin Van Den Bergh van Atelier Kevin Van Den Bergh is Sylvie Takke van  Atelier Het Pruykenhuys.

In de zomer van 2014 werden we door Alberto Stegeman en zijn team benaderd om een grote uitdaging aan te gaan. Na het succes van zijn vorige programma’s als ‘Undercover in Nederland’ en ‘Onopgeloste zaken’ ontstond het probleem dat Alberto te snel herkend werd. Vandaar de vraag aan ons hoe hij onherkenbaar zou kunnen worden gemaakt. Met onze ervaring met onder andere Wendy van Dijk als ‘Loesie’ en ‘Ushi and the family’, ‘Nick tegen Simon’ en ‘De TV kantine’ moest dat toch mogelijk zijn. Dat het gelukt is gaat blijken in de reeks die vanaf 12 oktober 2014 op SBS 6 te zien is.

Hieronder willen we een korte impressie geven hoe het proces van metamorfose in zijn werk gaat.

Hieronder de voor en na foto:

alberto-stegeman_cropped-50-480-360-9-8IMG_6075

 

In de voorbereiding zijn een aantal zaken belangrijk. We moeten namelijk precies Alberto’s hoofdmaten weten. Dat doen we allereerst door een montuur aan te meten. Zijn haarlijnen tekenen we daarop af voor het op maat maken van de handgemaakte pruik

Daarna maken we een lifecast van zijn hoofd voor het te maken gipsen torso waarop alle applicaties later gemaakt worden.

Het maken van de ‘lifecast’ duurt gemiddeld 12 minuten en is een stuk aangenamer voor het model dan dat het eruit ziet.

IMG_5579IMG_5572

 

 

In dit (blauwe) negatief wordt later het gipsen positief ingegoten en afgewerkt tot ons gipsen ‘canvas’.

IMG_5620IMG_5623

Hierop gaat Kevin dan het nieuwe karakter van Alberto, Frans, op boetseren tot in het kleinste detail zodat Alberto straks niet meer te herkennen valt.

IMG_5682IMG_5685

 

 

Later wordt dit kleiwerk opgesplitst in 12 gezichtsdelen vervaardigd uit siliconen die uitermate flexibel zijn om zo een superrealistisch resultaat te kunnen garanderen.

Tegelijkertijd wordt door Sylvie met de hand de nieuwe pruik met echt haar op een fijne tule geknoopt. De afgetekende haargrens wordt gevolgd. De fijne tule zorgt er voor dat deze onzichtbaar op zijn hoofdhuid zit. Ook het kleine haarwerk (de wenkbrauwen) worden op een fijne tule geknoopt en zijn niet van echt te onderscheiden.

knopen3

 

Voor dag en dauw wordt er begonnen met de werkelijke metamorfose die tussen de 3 en 4 uur zal duren.

IMG_6258

 

Zijn alle applicaties aangebracht, wordt er begonnen met het kleuren van de siliconen huidlaag. Laag voor laag worden er verschillende make-up lagen aangebracht tot de gewenste kleuring is bereikt.

IMG_6139IMG_6131

 

Als laatste worden door Sylvie wenkbrauwen en pruik aangebracht met een stevige matterende lijm. Kevin zet bij Alberto het op maat gemaakte gebitje in.

Er is gebruik gemaakt van speciale huidlijm die ervoor zorgt dat de appliances de gehele opnamedag perfect op zijn plaats blijven zitten en niet loslaten. Uiteindelijk zou dat funest zijn in een undercover actie. Vanaf 12 oktober 2014 wekelijks op SBS 6. 

Met grote dank aan Alberto Stegeman en zijn productieteam.

Voor meer informatie over Het Pruykenhuys: www.hetpruykenhuys.nl

Op www.noordkaap.nl vind je meer info over hun producties.

©2014 – Atelier Kevin Van Den Bergh